MyRESEPI - DAGING MASAK HITAM




BAHAN-BAHAN
1.        1KG DAGING / SEEKOR AYAM
2.        1 PEKET REMPAH MASAK HITAM KAK MEK (pastinya)
3.        1 INCI HALIA
4.        10 ULAS BAWANG MERAH
5.        1/2 BIJI KELAPA DI BUAT KERISIK
6.        3 SUDU BESAR GULA
7.        3 SUDU BESAR KICAP PEKAT
8.        SEDIKIT AIR ASAM JAWA/CUKA
9.        GARAM SECUKUP RASA

BAHAN NO 3 DAN 4 PERLU DI BAHAGI DUA BAHAGIAN,
SATU BAHAGIAN DIMAYANG ( UNTUK DITUMIS)
SATU BAHAGIAN DI MESIN BERSAMA 2 LABU BAWANG BESAR 
(KEMUDIANNYA DIGAUL DGN REMPAH MASAK HITAM KAK MEK )

CARA MEMASAKNYA....

GAULKAN REMPAH MASAK HITAM KAK MEK DENGAN BAHAN-BAHAN DI ATAS KECUALI ASAM JAWA/CUKA DAN GARAM. TUMISKAN BAHAN PENUMIS YANG TELAH DIMAYANG SAMPAI WANGI DAN KUNING. KEMUDIAN MASUKKAN REMPAH MASAK HITAM YANG TELAH DIGAUL TADI. APABILA SUDAH CUKUP MASAK, BARULAH MASUKKAN DAGING DAN 2 GELAS AIR. SETELAH DAGING HAMPIR EMPUK MASUKKAN GARAM SECUKUP RASA BESERTA AIR ASAM JAWA/CUKA. TUNGGU SEHINGGA AIR SEDIKIT KERING BARULAH ANGKAT UNTUK DIHIDANGKAN.



PROPA AZZA

Salam.. Saja nak nunjuk pada korang majalah yang aku buat sempena Sukan PKN hahahahahah.......... Waktu tu takda keje sangat ...